Als woorden te kort schieten

Bij Olling Art Inn worden veel verschillende problemen via beeldende therapie behandeld.

Ik werk als beeldend therapeut vooral met volwassen en ben gespecialiseerd in het behandelen van mensen met traumatische klachten. Veel klachten worden veroorzaakt door trauma ervaringen uit het verleden.

Het gaat dan vaak om complexe en meervoudige trauma’s, een posttraumatische stressstoornis (PTSS), vaak in combinatie met depressie, persoonlijkheidsproblematiek en of verslavingsproblematiek.

Het komt regelmatig voor dat cliënten zelf niet weten dat ze getraumatiseerd zijn. Ze melden zich aan met bijvoorbeeld depressieve klachten, het niet lekker in hun vel zitten of ervaren stress. Ook is een behandeling van een verslaving niet succesvol als het onderliggende trauma niet behandeld is. Het middelengebruik verdringt vaak een trauma en wordt alleen het middelengebruik aangepakt dan zullen traumatische herbelevingen weer opspelen en is terugval in het middelengebruik onvermijdelijk.

 

Beeldende therapie geeft de mogelijkheid geleidelijk toegang te krijgen tot traumatische herinneringen, gevoelens en gedachten en biedt de mogelijkheid om deze beeldend te uiten en vorm te geven. De kracht van het uitbeelden is dat je inzicht wordt vergroot en je aan je problemen betekenis kunt geven.

Het maken van je levensverhaal staat in de behandeling centraal en je gaat geordend, in je eigen tempo, met dosering van gevoel en emoties jouw levensverhaal in beeldtaal vertellen.

Hierbij worden mooie momenten maar ook minder mooie momenten en trauma’s gedetailleerd uitgewerkt en de gebeurtenissen in jouw leven in beeld gebracht.

Later in de behandeling worden deze gebeurtenissen die in beelden zijn uitgewerkt en waar woorden voor gevonden zijn via de Narratieve Exposure Therapie theorie (NET) behandeld. Het levensverhaal wordt beeldend en verbaal verteld en herbeleefd waardoor ze een plek krijgen in je totale levensverhaal. De gehele therapie is er op gericht om trauma’s te verwerken en integreren binnen de context van je levensgeschiedenis.

 

De therapie helpt je bij het verminderen van traumagerelateerde klachten. Daarnaast wordt ook gewerkt om het autonomie gevoel van controle en van veerkracht te vergroten en het zelfbeeld van eigenwaarde te versterken.

 

Waardevol is dat na afloop er een levensboek is die als getuigenverklaring zijn kracht naar de omgeving van de cliënt kan hebben. Het verhaal van de cliënt (dat vaak nog niet verteld was) kan nu met partner of ouders gedeeld worden. Het werkt van binnen naar buiten. Het helpt bij het erkennen en herkennen van gevoelens.

Dat wat niet verteld was is nu in een boekvorm te bekijken en te lezen en nu te vertellen en kan helpen om begrip te krijgen en gebeurtenissen met naaste te delen. Heel belangrijk voor het herstellen van de zelfwaardering, de betekenisgeving, delen van en erkennen van veranderingen en acceptatie. Cliënten ervaren weer rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.