Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Niet het praten over de klacht of het probleem staat centraal, maar het doen en ervaren! Door te werken met je handen ontstaat een tastbaar werkstuk, dat je helpt om problemen letterlijk “onder ogen” te zien!

Je leert je problemen te herkennen, accepteren en verwerken door betekenis te geven aan de beelden die je maakt. Je kunt grip krijgen op en leren omgaan met gevoelens als onzekerheid, angst,verdriet of boosheid.

Je experimenteert met manieren om beter met je gevoelens en emoties om te gaan, wat direct toepasbaar is, in je dagelijks leven. Het proces is belangrijker dan het eindproduct: het gaat bij vaktherapie beeldend niet om mooie dingen te maken maar om het beeldend proces

Voor wie?

Beeldende therapie is breed inzetbaar bij zeer uiteenlopende problematiek. Het is geschikt voor iedereen die op een creatieve manier aan zijn problemen en ontwikkeling wil werken en moeite heeft om bij zijn gevoel te komen en zijn emoties te uiten.

Beeldende therapie is ook doeltreffend als u zelf niet beschikt over creatief talent: het gaat om het proces dat u doormaakt: vormen, kleuren en bewegingen brengen uw emoties zonder woorden in beeld.

Vaktherapie beeldend kan een goede oplossing zijn;

  • bij het leren uiten van gevoelens, omdat je geen woorden hebt voor je emoties
  • als je een laag zelfbeeld hebt, onzeker of faalangstig bent
  • verslavingsproblematiek, naast middelenverslaving ook eet-, gok-, en seksverslaving
  • je telkens op het zelfde probleem stuit in relaties of werk en hier anders mee wil leren omgaan
  • het verwerken van life-events: verlies van een dierbare, verlies van gezondheid of werk
  • burn-out problematiek
  • trauma en PTSS problematiek
  • als je last hebt van sombere gedachten en depressieve gevoelens

Werkwijze

Vaktherapie beeldend doet een beroep op de menselijke mogelijkheden tot groei en ontwikkeling. Belangrijke uitgangspunten zijn vragen als: hoe sta je op dit moment in het leven, welke problemen en stagnatie ervaar je en wat zou je willen veranderen of ontwikkelen?.

Als vaktherapeut beeldend maak ik gebruik van de kracht van creatieve middelen in de therapie. Het werken met materialen staat hierbij centraal: verf, houtskool, krijt, klei, hout, papier of steen. Door gerichte opdrachten en oefeningen ontstaat er een tastbaar werkstuk. Dit kan verduidelijkend maar ook confronterend zijn en geeft aanleiding om te reflecteren op het proces en je gevoelsbeleving.

Er kan zowel individueel als in een (kleine) groep gewerkt worden afhankelijk van de problematiek en de eigen wens. In een groep kun je leren van elkaar en herkenning vinden. Dit kan een stimulerende en steunende werking hebben. Thema’s die goed in een groep behandeld kunnen worden zijn o.a. rouw- en verliesverwerking, omgaan met veranderingen, draaglast/draagkracht (voor mantelzorgers), inspanning/ontspanning.